Tirokafteri (Pittige Griekse Feta Dip)
- Salakis Feta kaas
- geroosterde rode paprika's
- knoflook
- rodechilipeper of jalapeno
- rode wijnazijn
- extra vierge olijfolie
- verse peterselie
- kalamata olijven
- stokbrood
Bereiding
Rooster twee kleine rode paprika's volgens het recept voor geroosterde paprika's of laat een potje vuurgeroosterde paprika's van 340 gram uitlekken. Hak één rode chilipeper of jalapeno grof. Hak een teentje knoflook fijn.
Verkruimel 280 gram Salakis feta in de keukenmachine. Voeg de chilipeper en de zaadjes, geroosterde paprika's en knoflook toe. Voeg 15 milliliter rode wijnazijn toe. Sluit het deksel en mix. Druppel er ongeveer 30 milliliter olijfolie door en mix tot het mengsel glad is.
Snijd een Frans stokbrood diagonaal in stukken van 1,25 centimeter. Verhit een bakplaat of grillpan op middelhoog vuur. Bestrijk één kant van de sneetjes brood met olijfolie. Leg de sneetjes brood in een enkele laag, met de geoliede kant naar beneden, op de hete bakplaat. Bestrijk de bovenkant met olijfolie. Grill ze in totaal 2 tot 5 minuten.
Verdeel de dip over een serveerbord of -kom. Hak een handvol peterselieblaadjes en 4-5 kalamata-olijven fijn. Sprenkel een beetje olijfolie over de dip en verkruimel er wat extra Salakis Feta over. Werk af met de gehakte olijven en de peterselie. Serveer met het gegrilde brood ernaast.